Kamica nerkowa - porady farmaceuty

Nerki - kamica nerkowa

Kamica nerkowa to schorzenie, które polega na tworzeniu się złogów i odkładaniu się ich w obrębie układu moczowego. Główne przyczyny kamicy nerkowej to:

  1. Wysokie stężenie w moczu: wapnia, szczawianów, fosforanów oraz kwasu moczowego.
  2. Wahania stężeń jonów wodorowych w moczu (zmiana PH).
  3. Brak koloidów ochronnych, które zapobiegają tworzeniu się kamieni.
  4. Mała podaż płynów w diecie.
  5. Nawracające zakażenia układu moczowo-płciowego.
  6. Czynniki genetyczne.
  7. Choroby na tle metabolicznym.

Objawami kamicy nerkowej są: silny ból w okolicy lędźwiowej, kolka nerkowa, odmiedniczkowe zapalenie nerek. Czasami pojawia się również krew w moczu.

Ze względu na skład chemiczny kamieni nerkowych możemy wyróżnić następujące postacie kamic nerkowych:

  • szczawianowo-wapniową,
  • fosforanowo-wapniową,
  • moczanową,
  • fosforanowo-magnezowo-amonowa,
  • cytynowa,
  • kantynową.

KAMICA SZCZAWIANOWO-WAPNIOWA

Woda - kamica nerkowa

Jest to najczęściej występujący rodzaj kamicy. Złogi szczawianu wapnia są bardzo trudno rozpuszczalne. Ten rodzaj kamicy pojawia się w przypadku dużej ilości kwasu szczawiowego w moczu, w chorobach jelit, przy przedawkowaniu witaminy C, przy hipowitaminozie witaminy B6 oraz w upośledzonym wydalaniu jonów wodorowych.

Kamicy tej sprzyja także nadmierne spożycie sodu. Czasami w przypadku nadmiernego wydalania jonów wapnia przez nerki co ma miejsce np. w nadczynności tarczycy lub osteoporozie wskazane jest podawanie substancji zapobiegających krystalizacji np. preparatów magnezu.

Zakazane produkty żywieniowe:

  • rabarbar, szpinak, szczaw,
  • czekolada,
  • mocna herbata, kawa,
  • potrawy zawierające glutaminian sodu,
  • konserwy, zupy w proszku.

Produkty zalecane:

  • duża ilość płynów,
  • soki warzywno-owocowe,
  • masło,
  • warzywa i owoce,
  • pełne ziarna zbóż.

KAMICA FOSFORANOWO-WAPNIOWA

Fosforan wapnia powstaje w moczu o odczynie zasadowym, częstym w przypadku zakażeń bakteryjnych.

Zakazane produkty żywieniowe:

  • wody mineralne alkaliczne,
  • rośliny strączkowe,
  • szpinak,rabarbar,
  • potrawy solone.

Produkty zalecane:

  • bardzo dużo płynów,
  • mięso,ryby, pieczywo,
  • kasze, makarony,
  • miód,
  • soki owocowe najlepiej cytrusowe.

KAMICA MOCZANOWA

Ten rodzaj kamicy spowodowany jest stosowaniem diety bogatej w puryny, której końcowym produktem przemian biochemicznych jest kwas moczowy. Żywność zawierająca duże ilości puryn to m.in. potrawy mięsne, grzyby i białko.

Ograniczenie w diecie tych produktów przyczynia się do zmniejszenia stężenia kwasu moczowego. Należy zadbać aby dieta była alkaliczna ponieważ kwas moczowy jest lepiej rozpuszczalny w środowisku zasadowym.

Zakazane produkty żywieniowe:

  • podroby,
  • wieprzowina,
  • baranina,
  • śledzie,
  • czekolada,
  • buliony mięsne,
  • grzyby.

Produkty zalecane:

  • duże ilości płynów,
  • cytryny (nasilają przemianę związków purynowych),
  • ziemniaki,
  • mleko,twarogi.

Mieszanka ziołowa zalecana w przypadku tej kamicy:

  • Rp:
  • Solidaginis Herb.
  • Betulae Fol. Aa 50,00
  • Pseudaccaciae Fol 25,00
  • Odwar z 3 łyżek ziół na 3 szklanki wody, gotować 5 min, przecedzić, pić 3 razy dziennie między posiłkami.

KAMICA FOSFORANOWO-MAGNEZOWO-AMONOWA

W przypadku zakażeń bakteryjnych w moczu alkalicznym wytrąca się fosforan magnezowo-amonowy. W diecie ograniczamy sery, sery topione, ryby, konserwy, podroby kakao, czekoladę.


KAMICA CYSTYNOWA

W tego typu kamicy zalecenia dietetyczne polegaja m.in. na ograniczeniu aminokwasów siarkowych (cystyny). Związek ten wystepuje w dużej mierze w produktach nabiałowych. Musimy pamiętać o piciu 2-3 litrów płynów oraz dostarczyć organizmowi witaminę B6.


KAMICA KSANTYNOWA

Spowodowana jest nadmiarem w moczu zasady purynowej-ksantyny, której głównym źródłem są produkty roślinne i zwierzęce. Ksantyna jest prekursorem syntezy kwasu moczowego.

Zalecenia to dieta mleczno-jarska, duża podaż płynów.

Mieszanka ziołowa ułatwiająca rozpad i wydalanie złogów cystynowych i ksantynowych:

  • Rp:
  • Salicis Cort.
  • Vitis idaeae Fol aa 30,00
  • Primulae Fl 20,00
  • Odwar z 3 łyżek ziół na 3 szklanki wody, gotować 3 min., przecedzić i pić po szklance 3 razy dziennie.
 

Nerki

Nerki (nazwa łacińska ren) to narząd parzysty wytwarzający w organizmie ludzkim mocz. Ma kształt fasoli o długości 10 do 14 cm, grubość 3 do 4 cm, ciężar około 120-200g. Posiada dwie powierzchnie: przednią i tylną, dwa brzegi: przyśrodkowy i boczny, oraz bieguny górny i dolny. Na brzegu przyśrodkowym znajduje się wnęka, przez którą wchodzi tętnica nerkowa, a wychodzi żyła i miedniczka nerkowa. Wnęka przechodzi w zatokę nerkową.