Rola glutationu w zapobieganiu chorobom

Szparagi - glutation

Glutation (GSH, glutamylocysteinyloglicyna), to związek chemiczny o charakterze tri peptydu zbudowany z trzech reszt aminokwasowych:

  • kwasu glutaminowego,
  • cysteiny,
  • glicyny.

Jego ważniejsze role w organizmie człowieka to:

  • zapobiega utlenianiu określonych związków biorących udział w procesach biochemicznych,
  • stymuluje odporność poprzez wpływ na aktywnośc limfocytów,
  • jest odpowiedzialny za detoksykacje organizmu.

Bez obecności glutationu lub kiedy jego stężenie w organizmie jest poniżej normy, człowiek jest narażony na zakażenia bakteryjne, wirusowe, wątroba pracuje mniej wydajnie, a w organizmie gromadzą się toksyny. Niedobory glutationu obserwuje się w następujących przypadkach:

  • sytuacjach stresowych,
  • zanieczyszczeniu środowiska,
  • złej diecie,
  • chorobach nowotworowych.

Glutation jest wytwarzany wewnątrzkomórkowo, nie istnieje więc ryzyko przedawkowania. Organizm człowieka jest narażony na działanie reaktywnych form tlenu (RFT). Zespół tzw. stresu oksydacyjnego występuje wtedy kiedy dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy tempem produkcji RFT, a zdolnością organizmu do uruchomienia mechanizmu antyoksydacyjnego. O wydolnosci układu antyoksydacyjnego decyduje oprócz witamin A, C, E , poziom glutationu. RFT powodują uszkodzenie tłuszczy, białek, DNA. W konsekwencji dochodzi do chorób zależnych od RFT m.in.:

  • chorób krążenia,
  • schorzenia neurodegeneracyjne,
  • choroby o podłożu zapalnym (reumatoidalne zapalenia stawów).
Kapusta, cebula, czosnek - glutation

Glutation odgrywa fundamentalna rolę w procesach metabolicznych oraz biochemicznych reakcjach takich jak synteza i naprawa łańcucha DNA, synteza białek, prostaglandyn, transport enzymów. Tym samym jego obecnośc przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, nerwowego oraz pokarmowego. Glutationu nie możemy dostarczyc organizmowi, natomiast istnieją produkty, które przyczyniają się do wzrostu poziomu glutationu. Są to:

  • awokado,
  • szparagi,
  • brokuły,
  • czosnek,
  • cebula,
  • warzywa kapustne.

Także w składzie białka serwatkowego znajdują się aminokwasy, dzięki którym organizm może wytworzyc sam odpowiedni poziom glutationu.

glutation

Glutation (chemicznie: glutamylocysteinyloglicyna) - tripeptyd, składający się z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich komórkach roślinnych i zwierzęcych. Glutation jest białą, krystaliczną substancją, nietrwałą w zwykłej temperaturze. Glutation jest najbardziej rozpowszechnionym tiolem występującym w komórkach ssaków.