Miód dobry na wszystko

Miód - pszczoła na plastrze miodu.

Miód jest produktem o bardzo złożonym składzie chemicznym. Bogactwo związków naturalnych występujących w miodzie zalezą od bardzo wielu czynników jak np.: gatunku rośliny, z której pszczoły zbierają nektar, rejony geograficznego występowania roślin miododajnych, zanieczyszczenia środowiska itp. Związkami występującymi w miodzie w największym stężeniu są węglowodany. Ich zawartośc może sięgac nawet ok. 80% masy miodu. Glukoza stanowi ok. 30%, fruktoza ok. 40%. Sacharoza występuje w ilościach od 0,8% do 8%. W miodzie występuje także maltoza-do 5%. W wyniku rozkładu kwasowego cukrów prostych m.in. fruktozy w miodach powstaje tzw. 5HMF-5-hydroksymetylofurfural. Kwasy organiczne występują w miodach w zmiennej ilości — są one odpowiedzialne w dużej mierze za walory smakowe danego gatunku miodu. Przedstawicielami kwasów są : kwas jabłkowy, glukonowy, cytrynowy, mlekowy czy winowy. W miodzie występują w niewielkich ilościach związki azotowe i wolne aminokwasy. W miodzie obecne są enzymy:

  • inwertaza
  • alfa-amylaza
  • oksydazy

W miodzie wykryto także lizozym-ważny enzym o działaniu przeciw-bakteryjnym. Miód zawiera także hormony - głównym związkiem tego typu jest acetylocholina. W skład miodu wchodzą także flawonoidy, antocyjany oraz katechiny. Miody zawierają także barwniki, substancje aromatyczne, aldehydy, ketony. Ważną grupę związków stanowią olejki eteryczne. Witaminy stanowią niewielką ilośc występującą w miodach. Jednak są obecne witaminy z grupy B, kwas foliowy czy kwas pantotenowy.

Miód - słoik miodu.

Miód może by z powodzeniem stosowany w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych!!!
Czynniki takie jak stres, niewłaściwe odżywianie, alkohol, papierosy sprawiają, że organizm człowieka produkuje tzw. wolne rodniki nadtlenkowe. Znamy kilka różnych rodzajów wolnych rodników np.: rodnik nadtlenkowy, nadtlenek wodoru, anionorodnik ponadtlenkowy. Do najbardziej niebezpiecznych i agresywnych rodników tlenowych należy rodnik wodorotlenowy i nadtlenoazotyn. Rodniki takie są niebezpieczne dla organizmu człowieka, gdyż mogą uszkadzac nasze komórki m.in. DNA. Procesy wolnorodnikowe przebiegające w organizmie człowieka są w dużej mierze odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób takich jak choroba Alzhaimera, cukrzyca, miażdżyca czy schorzenia nowotworowe. Miód zawiera cały szereg prozdrowotnych składników ( kwasy fenolowe, flawonoidy, polifenole, vit.C, barwniki , szereg enzymów, aminokwasy), które czynią z niego produkt o silnych właściwościach przeciwutleniających. Jego działanie w tym przypadku jest nawet silniejsze od zielonej herbaty.

 

miód

Miód - słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły i inne owady, poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych. Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:nektarowe (kwiatowe), spadziowe i mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe). Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatnobrązowej. W postaci płynnej nosi nazwę patoka, w postaci zestalonej (skrystalizowanej) krupiec.