Sałatka makaronowa po śródziemnomorsku

Sałatka makaronowa po śródziemnomorsku.

Przepis na cztery porcje sałatki makaronowej po śródziemnomorsku

Składniki:

  • paczka makaronu (najlepiej durum)
  • paczka fasolki szparagowej
  • puszka oliwek zielonych
  • puszka małży w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula czerwona
  • natka zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek (Extra Virgin)

Makaron gotujemy al dente, gotujemy fasolkę zieloną (na wpół twardo). Cebulę kroimy w duże krążki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatka jest doskonała dla osób prowadzący aktywny tryb zycia.

 

Oliwka

Oliwka (Olea L.) - rodzaj drzew należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków drzew rosnących w strefie ciepłej umiarkowanej i strefie tropikalnej południowej Europy, Afryki i południowej Azji.
Uprawiana jest od wieków w basenie Morza Śródziemnego (Olea europaea). Z owoców i nasion produkowany jest olej jadalny - oliwa. Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia. Są bogate w związki mineralne - przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.