Sałatka z mozarellą i pomidorami

Sałatka z mozarella i pomidorami.

Przepis na cztery porcje sałatki z mozarellą i pomidorami

Składniki:

  • 1 kula sera Mozzarella
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek (Extra Virgin)

Pomidory siekamy w kostkę lub kroimy w plastry. Tak samo postępujemy z serem mozzarella. Doprawiamy do smaku świeżą bazylia i polewamy oliwą z oliwek. Doskonała przekąska, która doda energii do pracy.

 

Mozarella

Ser mozarella wywodzi się z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej rozciągliwości po roztopieniu i miękkości surowej formy. Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic - samic z gatunku bawół domowy (Bubalus bubalis), względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki. W Polsce większość serów w sprzedaży jest produkowanych z mleka krowiego. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese, pizzy quatro formaggi (cztery sery) i sałatek.